U utorak 15.11. Adopta je održala stručni skup i predstavljanje Adoptinog novog priručnika KAKO PRIPREMITI DIJETE ZA POSVOJENJE, namijenjen stručnom osoblju iz centara za socijalnu skrb i domova za djecu te udomiteljima. Skup je održan u Kulturnom centru Dubrava. Na skupu je bilo sto stručnjaka iz raznih dijelova Hrvatske.

Priručnik Kako pripremiti dijete na posvojenje za sudionike posvojenja nastao je kao odgovor na rastući interes među stručnim djelatnicima i djelatnicama koji rade na poslovima posvojenja i njihovu potrebu da djetetu pruže što bolju podršku u za njega izuzetno stresnom periodu zasnivanja posvojenja, nudeći smjernice, primjere i praktične sugestije.

skup 1Uz predstavljanje samog priručnika, raznoliki program obuhvatio je i predavanje o specifičnim potrebama i problemima posvojiteljskih obitelji, promociju dokumentarnog filma o mladim posvojenim osobama, razgovor s posvojiteljima i razgovor sa djelatnicama iz sustava koje su spremno podijelile svoja iskustva.

Razgovor s posvojiteljima održan je u sklopu projekta I ovo dijete treba obitelj gdje je ADOPTA ponovno istaknula važnost teme djece koja spadaju u kategoriju „teže posvojive djece". Posvojitelji su podijelili svoja iskustva, ali i poručili svim djelatnicima da nikada ne odustaju. Cilj ovog panela bio je podići svijest o toj problematici i naglasiti važnost djelovanja svih uključenih u sustavu skrbi. Razgovor s posvojiteljima pokrenuo je veliku diskusiju uz zaključak da su potrebni dodatni napori kako bi djeca ostajala što kraće u sustavu i kako bi se za njih našla obitelj uz nadu da će novonastali protokoli zbilja donijeti pomak u tom smjeru.  

Skup je protekao u ugodnoj i poticajnoj atmosferi, uz vidljiv interes prisutnih za teme o kojima se razgovaralo. I naše slikovnice, ovog mjeseca na akcijskom popustu našle su put u razne gradove i srca njihovih novih vlasnika.

ADOPTA ovim putem želi izraziti zadovoljstvo velikim interesom djelatnika i djelatnica u sustavu socijalne skrbi koji su prepoznali važnost ovog skupa i sudjelovali u diskusijama. Također, veliku zahvalnost osjećamo i prema svojim gostima, posvojiteljima i stručnim djelatnicama koji su spremno podijelili svoja iskustva.

Zahvaljujemo i Kulturnom centru Dubrava na lijepom prostoru za rad.

Veselimo se nekim novim susretima!