Ovdje možete naći aktivnosti koje smo pripremili za vas mlade. Možete ih samo pratiti… ali vas pozivamo da se i aktivno uključite u njih!  

Zašto aktivnosti koje povezuju mlade posvojene osobe?!

U razdoblju odrastanja fokus s roditelja polako se seli na odnose s vršnjacima. Često je u tom razdoblju teško razgovarati s roditeljima o pitanjima koje imate – dijelom zato jer je u ovoj dobi ta komunikacija narušena zbog uobičajenih odnosa mladih i roditelja, a dijelom i zbog toga jer roditelji nekad ne znaju na koji način razgovarati s vama u vezi s posvojenjem. Dodatna je poteškoća u pronalaženju sugovornika ako vaša okolina ili ne zna za to da ste posvojeni jer tu činjenicu skrivate, ne želeći se razlikovati od vršnjaka ili, naprotiv, zna ali se, zbog osjećaja različitosti i nepripadanja, ne osjećate dobro razgovarajući o toj temi s prijateljima.

U okruženju mladih sa sličnim životnim iskustvima lakše je pitati, podijeliti iskustva i dobiti bolje razumijevanje i podršku. Lakše je pripadati.

 

petra osmijehJa sam Petra i vodit ću aktivnosti za mlade.
Psihologinja sam i terapeutkinja (u edukaciji iz Gestalt psihoterapije)
i dio Adoptina tima. Administrirat ću FB grupu te odgovarati na mailove i
bit ću Vam podrška ukoliko vam to bude potrebno.

 

 

 

 

Facebook stranica za mlade posvojene osobe – poSVOJeni ADOPTA

Facebook stranica ˝poSVOJeni ADOPTA˝ je namijenjena vama, mladim posvojenim osobama u razdoblju od 14 do 23 godine. Ali i ako imate nešto više ili manje i želite se uključiti, dobro ste došli!

Pratite nas, čitajte tekstove, priče, iskustva, komentirajte, pišite nam, pitajte nas...a možda ćete i upoznati druge mlade, dati ili dobiti savjet, podršku ili pomoć kada vam to bude potrebno.

Posjetite nas na: www.facebook.com/posvojeniadopta

FB stranica namjenjena je prevenstveno posvojenim osobama, molimo sve ostale da to poštuju. Za sva druga pitanja oko posvojenja posjetite FB stranicu ADOPTE ili nam se javite na info [at] adopta.hr. Hvala na razumijevanju!

Važno je napomenuti da se bilo koji oblik neprimjerenog izražavanja, vrijeđenja, omalovažavanja i diskriminacije na FB stranici www.facebook.com/posvojeniadopta neće tolerirati, već će biti obrisan, a osoba upozorena i/ili udaljena sa stranice.

 

E-mail savjetovalište

Savjetovalište je mjesto gdje možete pitati stručnjake za pomoć kada vam je to potrebno, a ne želite to podijeliti s drugima.  Adopta ima tim stručnih osoba koje će vam odgovoriti i pokušati pomoći.

Svoje priče, pitanja, nedoumice ili probleme možete nam slati mailom na: posvojeni [at] adopta.hr

 

 

Telefonsko i savjetovalište uživo

Savjetovalište radi svakim danom u radno vrijeme Udruge, a susreti se održavaju prema prethodnom dogovoru. Možete se javiti mailom ili telefonom +38513877412 i dogovoriti susret.

Više o savjetovalištu pročitajte u Pravilniku.

 

Iskustva mladih posvojenih osoba u savjetovalištu:

˝Pozitivno sam iznenađena i drago mi je da sam se odlučila na taj korak jer već sad osjećam olakšanje, a vjerujem da još puno dobrog mogu ostvariti.˝

 

 

Grupa mladih posvojenih osoba

Grupa mladih sastaje se prema dogovoru. Pratite naše najave na FB stranici poSVOJeni Adopta i saznajte kada je slijedeće druženje.

 

Ako biste htjeli sudjelovati u grupnom radu uživo s drugim mladima i uz voditeljicu grupe, javite nam se mailom na: posvojeni[at]adopta.hr s naznakom ˝Prijava za grupu mladih˝. 

 

U srijedu, 13.05.2015., u sklopu ADOPTinog projekta posvećenog mladim posvojenim osobama, održano je  1. druženje mladih i prikazivanje tematskog filma.

 

Film je jedan od načina na koji upoznajemo priče drugih ljudi, ali i pronalazimo sličnosti i razlike između njihovog i našeg života. Poneki put smo iznenađeni i začuđeni, ponekad inspirirani, a ponekad duboko suosjećamo s iskustvima i životnim pričama osoba u filmu. Na druženju smo kroz film imali priliku razgovarati o pojedinim temama vezanim za posvojenje, ali i međusobno se upoznati i podijeliti vlastita iskustva.

Uskoro nas očekuje još susreta i druženja!

 

U srijedu, 10.06.2015., u Kući ljudskih prava, održana je ADOPTina tematska Pričaonica ˝Životne priče˝ - iz iskustva mladih posvojenih osoba.

 

U razgovoru s mladima imali smo priliku čuti kako je odrastati kao posvojena osoba iz prve ruke. Kako oni doživljavaju sebe, svoju obitelji i okolinu. Zašto im je bilo važno upoznati biološke roditelje, ali i zašto im to još nije u planu. Što je važno u komunikaciji i pristupu kroz razna životna razdoblja. Mnogi nazočni posvojitelji, potencijalni posvojitelji i prijatelji Adopte imali su priliku pitati i saznati zanimljive informacije iz druge perspektive.

Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali, a posebno djevojkama koje su odvojile vrijeme i podijelile svoje priče!

 

Družili smo se!

U subotu, 17.10.2015., u sklopu ADOPTinog projekta posvećenog mladim posvojenim osobama, održan je  2. susret grupe.

 

Naš se projekt širi, a zajednica mladih raste pa je tako održano druženje bilo popraćeno u većem broju nego prvi puta! Mladi su nam uljepšali subotu kroz razgovor i razmjenu iskustava o posvojenju, nakon čega smo i zaigrali Dixit - društvenu igru kroz koju smo se još bolje upoznali.

Na kraju druženja razgovarali smo o Svjetskom danu posvojenja koji se obilježava 9.11.2015. i načinima na koji ćemo zajedno širiti svijest o posvojenju!

 

image003