1. konferencija o posvojenju

ADOPTA, udruga za potporu posvajanju, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih organizirala je 01. i 02. listopada 2012. godine u hotelu Aristos u Zagrebu 1. konferenciju o posvajanju : modeli i praksa uspješnoga posvajanja.

Cilj konferencije je bio doprinijeti reformi sustav posvajanja u RH kroz predstavljanje pravnoga i stručnog okvira posvajanja u kojem RH treba početi djelovati, predstavljanje posvojiteljskih modela i praksa Velike Britanije, Njemačke i SAD te edukaciju djelatnika uključenih u sustav posvajanja koji mogu doprinijeti uspješnosti toga procesa.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 100 stručnih radnika centara socijalne skrbi, obiteljskih centara, dječjih domova iz cijele Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih, ureda Pravobraniteljice za djecu i posvojiteljske zajednice. Konferenciju je otvorila Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, uz uvodni govor Diane Topčić-Rosenberg, predsjednice ADOPTE. Obje su naglasile potrebe za reformom sustava posvajanja, kako bi posvajanje bilo brže i uspješnije.

Tijekom Konferencije održan je i okrugli stol, na kojem su sudjelovali predstavnici posvojiteljske zajednice i institucija uključenih u postupak posvajanja. Istaknuto je da je reforma neophodna, te da treba uključiti standardizaciju prijava za posvajanje, obveznu pripremu za posvajanje koja bi bila odvojena od procesa procjene podobnosti za posvajanje; standardizaciju postupanja centara u različitim dijelovima RH; stručnost i transparentnost izbora posvojitelja; stručnu podršku posvojiteljskim obiteljima nakon posvajanja, prednost posvojenoj djeci pri pristupu stručnim službama; povećati ulogu Domova za djecu pri identificiranju potreba djeteta i izbora posvojitelja; nadograditi pripremu na pozitivna iskustva “Škole za posvajatelje” udruge Na drugi način.

Na konferenciji je gostovala Kim Stevens, voditeljica projekta North American Council on Adoptable Children, edukatorica i autorica brojnih publikacija iz područja posvajanja.

Neke od ocjena i komentara:

Dobro korištenje vremena, izmjena izlagača i tema, u jednom danu sam stekla potreban uvid, pregled teme”.

“U toku dugogodišnje prakse u socijalnoj skrbi, ovo je prva cjelovita konferencija o posvajanju kojoj prisustvujem”.

“Primjeri iz prakse i iz pozicija korisnika izvrsno su odabrani i jako su dojmljivi; svjedočenja doprinose autentičnosti cijele priče i potiču na veću odgovornost svih stručnjaka”.

“Sada mogu bolje razumjeti emotivne promjene kod posvojene djece i posvojitelja, uvažavati različitosti i kreativne strategije u odgoju i prihvačanju posvojitelja i djece”.

“Fascinira me i razgaljuje širina, dobronamjernost i vrijednosni okvir Kim Stevens u pristupu djeci, obiteljima i kolegama stručnjacima. Organizirana, stručna i vjerodostojna”