Reakcija ADOPTE na zahtjev građanske inicijative U ime obitelji

Poštovani,

šaljemo vam naše komentare kao reakciju na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" za referendum o unošenje odredbe u Ustav RH da je brak životna zajednica žene i muškarca.

Kao što navode na svojim internetskim stranicama, jedan od glavnih ciljeva kampanje je, citiramo, "zaštiti djecu od usvajanja od strane istospolnih parova".

Adopta, udruga koja okuplja posvojitelje i potencijalne posvojitelje s ciljem unaprjeđivanja pravnog okvira i prakse vezane uz postupak posvajanja i procesa nakon posvajanja; zauzimanje za prava potencijalnih posvojitelja i posvojitelja te zalaganje za prava posvojene djece, izražava žaljenje što se posvajanje, kao i status djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koristi kao argument za ograničavanje prava manjinskih skupina u društvu, ovdje konkretno istospolnih parova.

Važeći Obiteljski zakon, koji regulira pitanje posvajanja u Hrvatskoj, u članku 133. navodi da posvojiti mogu osobe u braku ili samci. Koliko nam je poznato, to se neće mijenjati niti u najnovijim promjenama Zakona. Nažalost, svjedoci smo da, iako Zakon ne diskriminira, primjerice, jednorodne potencijalne posvojitelje, situacija u praksi je definitivno drugačija. Dakle, čak i kada Zakon dopušta posvajanje, ono je nekim osobama vrlo teško, skoro pa i nemoguće ostvarivo. Ovakvo definiranje braka u Ustavu RH moglo bi još više otežati posvajanje partnerima koji žive u izvanbračnim zajednicama, a posebice samcima. Zbog toga smo vrlo zabrinuti.

Svjesni smo da postoji potreba za unaprjeđivanjem zakonske regulative, ali još više sudske prakse i brzine rada centara za socijalnu skrb te bolje suradnje i edukacije svih institucija uključenih u proces posvajanja. Kao udruga, već tri godine intenzivno surađujemo sa svim tim institucijama na zajedničkom cilju. Podsjećamo da u fokusu posvajanja
uvijek mora biti dijete i njegova dobrobit. Svako dijete zaslužuje obitelj, a svaka obitelj zasigurno je bolja od odrastanja u domu za napuštenu djecu.

Žalosti nas da se navedena građanska inicijativa trenutno bavi pitanjem o tome tko bi trebao ili ne bi trebao posvajati iako do sada nisu učinili ništa da se sustav posvajanja unaprijedi. Da je toliko energije, vremena i novaca utrošeno na promicanje posvajanja u Hrvatskoj, brigu za napuštenu, zanemarivanu ili napuštenu djecu, možda danas ne bismo
niti imali djecu koja godinama čekaju na obitelj.

Zato moramo zaključiti da navedena inicijativa djecu bez odgovarajuće roditeljski skrbi i instituciju posvajanja koristi isključivo kao argument u borbi protiv istospolnih zajednica, ne brinući zapravo samoj djeci. To smatramo neprimjerenim i oštro osuđujemo.

Pozivamo sve posvojitelje, potencijalne posvojitelje, pojedince i udruge koje žele pomoći da nam se jave i pomognu kako bi svako dijete u našoj zemlji pronašlo obitelj.

Adopta - udruga za potporu posvajanju