3. konferencija o posvojenju

logo konf

 

 

 

 

ADOPTA - udruga za potporu posvajanju u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih organizira 3. konferenciju o posvojenju s ciljem unapređivanja politike i prakse posvojenje u Republici Hrvatskoj (preporuke 3. konferencije o posvajanju).

Dijete u središtu posvojenja“ je i dalje glavna krilatica konferencije na kojoj će se kroz niz izlaganja razgovarati o promjenama koje su se dogodile u Hrvatskoj na području posvojenja, predstaviti istraživanja koja ukazuju na pomake i prepreke u reformi posvojenja te razmjeniti teorijski i praktični primjeri pristupa posvojenju u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

U hotelu Panorama Zagreb, 21. i 22. studenoga 2014. održala se 3. konferencija o posvojenju u Hrvatskoj. Konferenciju je organizirala udruga za potporu posvajanju Adopta u suradnji sa Ministarstvom socijalne politike i mladih s namjerom unapređenja prakse i uspješnosti posvojenja. Na konferenciji, čije je geslo bilo „Dijete u središtu posvojenja - 2.dio“, sudjelovalo je više od 240 stručnih radnika koje se bave poslovima posvojenja i zaštite prava djece i preko 100 pripadnika posvojiteljske zajednice.

Uvodnu riječ održale su Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica udruge Adopta i Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih koja je istaknula:

Posvojenje je stvaranje novog obiteljskog života i zato je važno da se sve članove nove obiteljske zajednice adekvatno pripremi. Budući roditelji svu će pomoć i podršku dobiti od stručnih socijalnih radnika kao i edukaciju koju će provoditi centri u središtu županija. U 2014. godini provedene su edukacije za 38 parova u tri centra za socijalnu skrb te je za projekte podrške posvojiteljima putem natječaja za udruge civilnog društva osigurano 445.562 kn. U 2015. godini planiramo taj iznos utrostručiti.

Upravo novim Obiteljskim zakonom naglasili smo činjenicu da i nakon formalnog završetka procesa posvojenja podrška novoj obitelji i dalje
traje. Sustav više neće ostaviti novoosnovanu obitelj prepuštenu samoj sebi.

Ministarstvo socijalne politike i mladih kao partner ove konferencije podržava svaku razmjenu iskustva iz prakse te svaku stručnu raspravu koja doprinosi da na ovom polju koje se bavi delikatnim i složenim procesom, kao što je proces posvojenja, budemo uspješniji.

Napredak u reformi sustava posvojenja vidljiv je u postavljanju zakonodavnog okvira, uvođenju određenih alata poput Registra potencijalnih posvojitelja i Registra djece te u prepoznavanju pripreme za posvojenje i podrške tijekom i nakon posvojenja kao važnih elemenata tog procesa.

 

 

PREPORUKE

Zaključci s 3. konferencije o posvojenju uključuju preporuke o potrebi izrade standarda postupanja pri odabiru posvojitelja za dijete, pripremu djeteta na posvojenje i praćenje prilagodbe djeteta na novu obitelj kao i važnosti novih pristupa posvojenju teže posvojivoj djeci. Kako bi se unaprijedilo uparivanje potreba djeteta s kompetencijama posvojitelja, potrebno je unaprijediti kvalitetu procjene prikladnosti posvojitelja kao i procjenu potreba djeteta pri ulasku u sustav. Registar posvojitelja je potrebno dopuniti kvalitetnijim i sveobuhvatnijim podacima te omogućiti posvojiteljima uvid u vlastite podatke i eventualnu dopunu. Važna je kvalitetna komunikacija sustava o nastalim promjenama slijedom Obiteljskog zakona prema posvojiteljskoj zajednici. Iako u Republici Hrvatskoj podrška posvojiteljskim obiteljima je u začecima, ipak je ima, te je potrebno usmjeravati posvojiteljske obitelji na dostupne alate podrške i kako ih koristiti, koja uključuje i standardizaciiju seta za posvojitelje koje bi trebali dobiti u centrima za socijalnu skrb. Edukacija i certificiranje stručnjaka za poslove posvojenjaje važna kako bi se stvorila potreban broj specijaliziranih stručnih radnika koji rade na ovim, posebno osjetljivim, poslovima.

Uspješno posvojenje što većeg broja djece je zajednički cilj svih koji su se okupili na 3.konferenciji o posvojenju, a naš zajednički izazov je da osmislimo inovativne pristupe koji bi nas do tog cilja doveli. Izuzetno nam je drago što je ADOPTA prepoznata ne samo kao zagovaratelj prava i potreba posvojiteljske zajednice, već i centar ekspertize i konstruktivan partner sustavu.” istaknula je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica Adopte.

Na konferenciji je gostovao i Hugh Thornbery, predsjednik organizacije Adoption UK. Velika Britanija, sa preko 6.000 posvojenja godišnje iz sustava skrbi, prolazi reformu sustva posvojenja iz koje proizilaze mnogi primjeri dobre prakse. Osobito je dobro primljeno njegovo izlaganje u unapređenja kvalitete i dostupnosti usluga podrške posvojiteljskoj zajednici kroz partnerstvo između udruga i države te novih modela unapređenja posvojenja teže posvojive djece.

I very much valued meeting colleagues in social welfare, Government and the NGO sector at the 3rd Adoption Conference. It is clear that Adopta is playing a very important role in raising awareness of the needs of adoptive families. Adoption UK knows from our work over four decades in the UK that this awareness raising is critical in getting services right. We also know from the UK experience the powerful role that the NGO sector can have in influencing policy and delivering services to families. It was so good to see Adopta in its early years of development gaining this influence and I wish all in Croatia every success for the continuing development of your policy and services for children who need and will benefit from adoption".