Održan je trening o procesu zagovaranja za javne politike u sklopu projekta Kaleidoskop

U Zagrebu je održan dvodnevni trening (20. i 21.10.2016. ) pod nazivom "Zagovaranje za javne politike". Osmislili su ga i održali Danela Žagar i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, a sudionici treninga su bili partneri u projektu Kaleidoskop - unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantno društvo, udruga Roditelji u akciji – Roda, ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju, LET - Udruga za unapređenje kvalitete življenja te suradnici na projektu Zagreb Pride.

Cilj treninga je bio jačanje zagovaračkih kapaciteta udruga uključenih u projekt Kaledioskop, kako bi se kroz zagovaračke aktivnosti poboljšala prava djece u različitim obiteljima.

Prvi dan treninga, sudionici su upoznati s konceptom i načelima zagovaranja, procesom donošenja javnih politika (radom Vlade i Sabora) te su identificirani i određeni policy prioriteti. Dogovoreni policy prioriteti i ciljevi su temeljeni na ranije usuglašenoj analizi zakona vezanih uz prava djece u različitim obiteljima.

Drugi dan se pristupilo izradi zagovaračkog plana, mapiranju policy procesa te upoznavanjem sa zagovaračkim alatima. Na kraju dvodnevnog treninga, sudionici su izradili prezentaciju jedinstvenog zagovaračkog plana te uskladili aktivnosti koje slijede kako bi se pokrenule zagovaračke aktivnosti.

kale1

kale2

kale3

Objavljeno:
Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost udruge Roditelji u akciji - RODA. Projekt KALEIDOSKOP provodi udruga Roda u partnerstvu s udrugama ADOPTA - Udrugom za potporu posvajanju i LET - Udrugom za unapređenje kvalitete življenja te sa suradnicima Zagreb Pride. Ukupna vrijednost projekta je 157.430,00 eura. Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru programa IPA, komponenta Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija za 2012. godinu. Projekt je ugovoren u sklopu EU programa dodjele bespovratnih sredstava IPA 2012 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava. Ugovorno tijelo je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Trajanje projekta: studeni 2015. - svibanj 2017.