Uključi se - napravi korak naprijed!

Turquoise Happy Summer Quote Instagram Post

Donator: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Trajanje: 1.1.2020. – 31.12.2020.

Partneri i suradnici:

  • Koprivnica - CZSS Koprivnica, CPUZ Svitanje Koprivnica, HZZ područni ured Križevci, Volonterski centar Koprivnica
  • Slavonski Bord – CZSS Slavonski Brod, CPUZ Kuća sretnih ciglica, HZZ područni ured SB, Volonterski centar Slavonski Brod

Opis projekta:

Projekt Uključi se – napravi korak naprijed! osmišljen je sa svrhom poticanja i podupiranja aktivne uloge mladih u sustavu skrbi u procesu snalaženja na tržištu rada te aktivnog uključivanja u zajednicu. Projekt se provodi u partnerstvu i suradnji s organizacijama koje pružaju skrb za djecu te s lokalnim institucijama koji pomažu mladima u aktivnom traženju zaposlenja i uključivanju u lokalnu zajednicu te uključuje sljedeće cjeline:

  • informiranje mladih - Adopta će u suradnji s Volonterskim centrima te stručnjacima Zavoda za zapošljavanje u lokalnim zajednicama održati informativna predavanja za mlade o profesionalnoj orijentaciji, volonterizmu i mogućnostima aktivnog uključivanja. Na predavanje pozvat ćemo i predstavnike lokalnih organizacija civilnog društva koji će predstaviti mladima svoje usluge i mogućnosti uključivanja u njihov rad. Navedenim aktivnostima mladi će imati prilike širiti mrežu kontakata i kasnije se uključiti u volonterske aktivnosti prema interesnom području.
  • educiranje mladih - psihologinje Adopte provest će ciklus radionica za mlade s ciljem razvoja socijalnih vještina važnih za snalaženje na tržištu rada.
  • usmjeravanje mladih - stručnjaci iz HZZ održat će edukativno predavanje za mlade na temu profesionalne orijentacije, prekvalifikacije te pružiti mladima priliku za dodatna pitanja u pogledu pronalaska profesionalnog usmjerenja i prilika za aktivno traženje zaposlenja.
  • priliku za uvježbavanje naučenog, iskustveno učenje te širenje mreže podrške i kontakata - tijekom projekta mladi će imati priliku upoznati predstavnike i organizacije u lokalnoj zajednici otvorene prema volontiranju i poticanju aktivne uloge mladih u društvu. Kroz sudjelovanje u volonterskim aktivnostima koje doprinose poboljšanju života u zajednici, mladi će moći iskušati različita usmjerenja, graditi svoj identitet te stvarati osjećaj odgovornosti za zajednicu osvještavajući cijeli niz vrijednosti te osobnog i društvenog razvoja.
  • vođenje i superviziju - Adopta i partneri će savjetodavno podupirati i pratiti napredovanje mladih tijekom volontiranja te aktivnog traženja zaposlenja. Navedenim aktivnostima pomaganja i savjetovanja, mladi će dobiti priliku prošiti svoj sustav podrške u lokalnoj zajednici što će povećati njihovu motivaciju za preuzimanje i ustrajanje u ulozi aktivnog građana.