Grupa podrške za posvojitelje u Rijeci

Grupe podrške

Puno je osobnih pitanja i pitanja vezanih za roditeljstvo na koja se svakodnevno trudimo naći odgovore. Zbog svojih osobitosti, posvojenje može donijeti i neke dodatne izazove, bilo da se da se radi o teškoćama prilagodbe djeteta ili o nošenju sa specifičnim zahtjevima trenutnog životnog razdoblja.

U nastojanju da svojoj djeci pružimo ljubav, pažnju, poštovanje i prilike za razvoj u zadovoljne i uspješne odrasle ljude, dobro je imati podršku. Pokazalo se da je podrška posebno važna u periodima većih promjena, kao što su dolazak djeteta, kretanje u vrtić ili školu, pa i u drugim situacijama koje ne moraju izravno biti povezane s djetetom. Kako bismo podržali obitelji nastale posvojenjem i pružili im razumijevanje, usmjerenje i oslonac otvaramo grupu podrške za posvojitelje u Rijeci. Prednost ovakve grupe je razmjena iskustava između posvojitelja koji prolaze slične izazove, te vodstvo stručnjaka psihoterapeuta s iskustvom u radu s posvojiteljskom zajednicom.

Sudjelovanje u grupi namijenjeno je svim posvojiteljima, bez obzira na bračni status i dob djece, pri čemu ćemo u ovom ciklusu veći naglasak staviti na izazove vezane za period nakon posvojenja – prilagodbu, specifične zahtjeve djeteta u prvim fazama stvaranja obitelji i prve godine u obitelji. Pritom je bitno je da ste spremni na preispitivanje vlastitih gledišta i da se želite razvijati, na dobrobit svog djeteta i vas samih.

Grupa će se sastajati dva puta mjesečno (8 susreta) u večernjim satima u Rijeci. Grupa je zatvorenog tipa, što znači da nakon što je formirana, nije moguće dodatno uključivanje novih sudionka/ca. Za rad grupe potrebno je minimalno 5 članova. Grupa počinje s radom sredinom lipnja, a svi prijavljeni će biti kontaktirani od strane voditeljice grupe početkom lipnja.

Voditeljice grupe podrške u Rijeci su Suzana Mravinac i Nevena Jelić-Jelača.

Suzana Mravinac- diplomirala na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju, stekla zvanje profesora psihologije. Završila poslijediplomski specijalistički studij Promocija zdravlja i prevencija ovisnosti pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. Zaposlena u Dječjem domu „Ivana Brlić Mažuranić“ Lovran. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u radu s posvojenom djecom i posvojiteljima. Koautor i provoditelj programa „Stručna podrška za potencijalne posvojitelje” te provođenje grupe podrške posvojiteljima.

Nevena Jelić – diplomirala na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju, stekla zvanje profesora psihologije. Zaposlena u Dječjem domu „Ivana Brlić Mažuranić“ Lovran. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u radu s posvojenom djecom i posvojiteljima.  Koautor i provoditelj programa „Stručna priprema za posvojenje”, provođenje grupe podrške posvojiteljima.

*Na prvom susretu grupe sudionici će se upoznati s dinamikom i načinom rada. Tada članovi mogu odlučiti hoće li se obvezati na sudjelovaje u grupi (u trajanju od 8 susreta) i plaćati za to predviđenu kotizaciju za cijelo vrijeme trajanja grupe. 

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 400 kuna za članove/ice ADOPTE, a za ostale iznos kotizacije je 600 kuna za cijeli ciklus, plativo u 4 mjesečne rate (4 x 100/150kn).

Vašu želju za sudjelovanjem molimo javite nam najkasnije do 06. lipnja 2017. popunjavanjem prijavnice ovdje.

Početak grupe planiran je sredinom lipnja, nakon inicijalnih dogovora s prijavljenim članovima.

Više informacija o ADOPTinim grupama podrške možete saznati na: http://www.adopta.hr/posvojitelji/terapijske-i-druge-grupe-podrske.html

˝Sve ono što sam naučila, u grupi podrške je dobilo i emocionalnu dimenziju. Koliko sam god bila spremna i educirana, dijeljenje iskustava u kojima sam se prepoznavala nakon posvojenja osnažilo me je da postanem bolja mama.˝

Dorja Mučnjak, jedna od osnivačica i članica Upravnog odbora Adopte te članica grupe podrške