Adopta poziva saborske zastupnike da zaštite posvojenu djecu

Roditelji djece posvojene prije 2015. godine oštro osuđuju stav Vlade da se Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o OIB-u ne prihvati. Pravobraniteljica za djecu se u ovom slučaju, smatra Adopta, više brine za sustav primjene OIB-a nego za posvojenu djecu

pexels photo 236164Zagreb, 9. svibnja 2018. – Adopta, udruga za potporu posvajanju, od saborskih zastupnika traži da se prvi put u ovom tisućljeću usuglase oko nečega. Naime, na dnevni red saborske sjednice stiže Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osobnom identifikacijskom broju (OIB).

U ime predlagatelja Prijedlog će iznijeti Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika. Među predlagateljima je i Most.

Usvajanjem Prijedloga djeci posvojenoj prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine omogućila bi se izmjena osobnog identifikacijskog broja. Naime, budući da im posvojenjem nije omogućena promjena OIB-a, tu djecu prati mnoštvo podataka vezanih uz rođenje i biološke roditelje. S neugodnim, pa čak i opasnim situacijama djeca i njihovi roditelji suočavaju se gotovo svakodnevno. Njihove životne priče izložene su svima - medicinskom osoblju, učiteljima te javim službenicima.

Na mrežnoj stranici Sabora objavljeno je mišljenje Vlade da se Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o OIB-u ne prihvati. Takvo mišljenje roditelji djece posvojene prije 2015. godine oštro osuđuju. Pritom ističu da takav stav znači dubinsko nerazumijevanje ili namjerno ignoriranje problema.

U mišljenju Vlade navedeno je i mišljenje Pravobraniteljice za djecu kako promjena OIB-a sama po sebi ne bi osigurala zaštitu privatnosti djece, ali bi mogla poremetiti već ustrojeni sustav primjene OIB-a. Takva izjava, smatra Adopta, otvara pitanje brine li se Pravobraniteljica više za djecu ili za sustav primjene OIB-a.

„Od vlasti više od dvije godine zahtijevamo zaštitu djece posvojene prije 2015. godine. Evidentirano je oko 1.100 djece koja su izložena zlouporabama privatnosti i osobnih podataka, diskriminaciji te narušavanju ili ugrožavanju dostojanstva. Njihova prava želimo izjednačiti s pravima djece posvojene nakon 2015. godine te pravima svih drugih građana Republike Hrvatske“, istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.

Za provedbu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o osobnom identifikacijskom broju nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu. Također, budući da se OIB mijenja djeci posvojenoj nakon stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. razvidno je da adekvatna informatička rješenja za provedbu Zakona postoje.

Stoga, od saborskih zastupnika Adopta traži da konačno sigurnost i interes djece stave na prvo mjesto.

Iako bi ih na to trebao obvezivati i vlastiti osjećaj odgovornosti, na to će ih uskoro obvezivati i Opća uredba o zaštiti osobnih podataka.

Adopta se nada da će saborski zastupnici Prijedlog jednoglasno prihvatiti, a ne čekati neki događaj koji bi im zbog trenutačnog političkog prepucavanja mogao biti na savjesti. Podsjeća da su djeca u posvojiteljskim obiteljima završila jer se biološki roditelji o njima nisu brinuli, jer su zanemarivana, zlostavljana ili je postojao neki drugi razlog za oduzimanje roditeljske skrbi.

Glasovanje o Prijedlogu za izmjenu i dopunu Zakona o osobnom identifikacijskom broju u Saboru će biti idućih dana.