U sklopu projekta "Šarena škola" održane radionice s učenicima i edukacija stručnjaka

sarena skola radionica 2020 OS.jpg

 

Tijekom studenog i prosinca održan je ciklus od ukupno 8 tematskih radionica s učenicima OŠ Okučani i Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška. Kroz iskustveno sudjelovanje, posvetili smo se razvoju spoznaja i senzibilizacije za različita iskustva odrastanja (u sustavu socijalne skrbi), različite obitelji (jednoroditeljske, udomiteljske, posvojiteljske, različitog kulturalnog i nacionalnog podrijetla).

Učenici su nam nakon radionica poručili:

„Bilo mi je jako zanimljivo!“

„Svatko je poseban na svoj način, ali jednako smo vrijedni!“

„Naučio sam kako biti dobar slušač.“

„Nemaju sva djeca dom, kao što imamo mi …i to trebamo cijeniti.“

 

sarena skola radionica 2020 SS

 

U okviru projekta je 02.12.2020. također provedena i online edukacija na kojoj je sudjelovalo 38 stručnjaka OŠ Okučani, o specifičnim psihosocijalnim i obrazovnim potrebama djece koja žive u različitim okruženjima (domovima za djecu, stambenim zajednicama is l.) ili u netradicionalnim obiteljima (jednoroditeljske, posvojiteljske, udomiteljske obitelji, obitelji s pripadnicima različitih rasa/kultura, nacionalnosti, obitelji s osobama s posebnim potrebama, obitelji istospolnih partnera). Edukacija je 17.12.2020. provedena i u Industrijsko-obrtničkoj školi u Novoj Gradišci gdje je sudjelovalo 9 stručnjaka.

 

sarena skola vizual

 

Danas je u hrvatskom društvu teško izdvojiti temu oko koje ne nastaju različite, nerijetko i duboke podjele u društvu. U ovoj je godini to posebno naglašeno, posebno zbog novonastalih okolnosti i načina života opterećenog ograničenjima, strahom, oprezom, nesigurnošću i neizvjesnošću. Svime se otvara još veći prostor i generira povećana pojava nasilja, čime su posebno pogođeni djeca i mladi.

Potreba suprotstavljanja nasilju je izraženija nego ikad posljednjih nekoliko desetljeća, a time je veća osobna i profesionalna odgovornost stručnjaka mentalnog zdravlja.

ADOPTA – udruga za potporu posvajanju provodi projekt „Šarena škola - različitostima DA, nasilju NE“ u partnerstvu s OŠ Okučani te Industrijsko-obrtničkom školom Nova Gradiška.

Cilj projekta je prevencija socijalne isključenosti i vršnjačkog nasilja usmjerenog prema djeci i mladima koji odrastaju u institucionalnim okruženjima, netradicionalnim obiteljima (udomiteljske, posvojiteljske, jednoroditeljske i dr.) i mladima pripadnicima nacionalnih manjina kroz edukativne aktivnosti za djecu, mlade i osnaživanje stručnjaka u školama-partnerima.