ADOPTina pričaonica - Krizne intervencije

Dragi naši,

s veseljem vas pozivamo na

razgovor / PRIČAONICU namijenjenu posvojiteljima na temu

KRIZNE INTERVENCIJE

u srijedu, 31.3. od 18:00 do 19:30 sati

putem ZOOM platforme

 

Pricaonica Krizne intervencije 2021 03

 

 

Kriza je prolazno teško razdoblje, izazvano događajima koji snažno potresaju, ugrožavaju ravnotežu i sposobnosti prilagodbe te ostavljaju više ili manje teške i trajne posljedice na pojedinca, obitelj ili čitavo društvo.

Svakodnevni način života u obitelji, njegova strukturiranost i uređenost određuju kvalitetu odnosa među roditeljima i djecom i čine okrilje socijalizacije i odgoja djeteta. Znamo da je obitelj vrlo složen sustav na koji, osim unutarnje dinamike, djeluju brojni vanjski pozitivni ili negativni utjecaji (stresori).  

Kakvi god oni bili, uspješnost obitelji u njihovu prevladavanju ovisit će o socijalno-emocionalnoj stabilnosti svakog člana, jasnoći postavljenih uloga, uloga i granica, čvrstoći bliskosti i emocionalne povezanosti, povjerenja, osjećaja pripadnosti te kvalitete uzajamnosti u odnosima. Iz ovih izvora dijete crpi temeljna socijalna i emocionalna iskustva, znanja i vještine, koja utječu na ponašanje djeteta pa i na razvoj neprihvatljivog ponašanja i emocionalnih reakcija.

Kod većine djece će se, naročito u adolescenciji, javiti bunt, kršenje dogovorenih pravila, izljevi bijesa, faze otpora prema roditeljima, koji su najčešće kratkotrajnog, situacionog karaktera. Međutim, u manjem broju slučajeva, intenzitet, složenost i/ili ustrajnost djeteta u neprihvatljivom ponašanju prema roditeljima te nesnalaženje i teškoće roditelja u nošenju s takvim djetetovim reakcijama, mogu se produbiti i prouzročiti različite krizne situacije u obitelji.

Kakvo je djelovanje stresora i krize, koliko uspješno im u obitelji možemo odolijevati?

Kako možemo od njih zaštititi sebe, svoju obitelji i dijete?

Na ovoj ćemo Pričaonici razgovarati o kriznim situacijama; o djelovanju kriza, o načinima kako im u obitelji možemo odolijevati, spriječiti i prevladati.

*

Voditeljica ove Pričaonice je Aleksandra Vukelić, mag. psihologije, psihologinja u OŠ Frana Galovića, volonterka Adopte. U svom je radu usmjerena na pružanje individualne i grupne pomoći djeci s teškoćama u razvoju te djeci s problemima u ponašanju i njihovim roditeljima. S obzirom na dosadašnje  profesionalno iskustvo u školskom okruženju, daljnje pružanje psihološke podrške posvojenoj djeci i mladima predstavlja joj područje od posebnog stručnog interesa.

Pričaonica je namijenjena posvojiteljskim obiteljima s djecom u dobi od 11 do 18 godina.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijava za Pričaonicu na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. je obavezna do utorka, 30.3.2021., najkasnije do 12:00 sati, nakon čega ćemo prijavljenim sudionicima dostaviti link za pristup ZOOM-u.

*

Predavanje je omogućeno uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.