Featured

ADOPTIN vikend posvojenja u Osijeku 6. i 7. ožujka 2015.

Osijek je bio divan domaćin! ADOPTA je 6 i 7. ožujka 2015. godine organizirala Vikend posvojenja u Osijeku. Dio aktivnosti nije bio jednokratan, poput ADOPTAonice koja je ovaj vikend zavrsena nakon 40 sati edukacije kroz tri termina, dok je za dio aktivnosti ovaj vikend bio idealna i, za sada, jedina prilika za druženje posvojiteljske zajednice u srcu Slavonije!

U petak 6. ožujka u prostorima Volonterskog cetra Osijek na lokaciji Esseker centra organizirana je projekcija filma Usvajanje odobreno nakon čega je održan Okrugli stol na temu identiteta. Prisustvovalo je 40-tak pripadnika posvojiteljske zajednice, a stručna zajednica nas je posjetom svesrdno podržala. Projekciji su prisustvovale izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku i jedna od autorica Obiteljskog zakona, doc. dr. sc. Daniela Šincek, voditeljica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i kolegice iz Centra za socijalnu skrb Osijek.

U petak predvečer, ADOPTA je gostovala u emisiji Aquarel na Osječkoj televiziji gdje se pola sata programa u potpunosti posvetilo temi posvojenja i razbijanju tabua koji se uz tu temu vežu. Slavonska je televizija popratila temu u Vijestima od 9.3.2015.g. gdje je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica Udruge, pojasnila važnost da se o temi posvojenja otvoreno govori. Glas Slavonije je kroz nekoliko tekstova popratio cijeli Vikend posvojenja: najava događanja, priča o posvojenju i vijest o održanoj subotnjoj čitaonici.

Subotu se počelo rano i radno! Zadnji termin ADOPTAonice za osječku grupu počeo je već u 9,00 sati i radilo se sve do 16,00.

Nismo zaboravili niti naše najmlađe! U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek (GISKO) od 11-12 sati ordžala se čitaonica i crtaonica za temu različitosti obitelji. Najavljena slikovnica S tobom smo postali obitelj : priča o posvojenju u zadnji je čas promijenjena u drugo ADOPTINO izdanje Knjigu u obitelji zbog nižeg uzrasta djece koja su došla sudjelovati na našoj aktivnosti. Pročitali smo slikovnicu uz opširnu priču o važnosti ljubavi u svakoj obitelji te su dječica na kraju dobila priliku napraviti "sebić" svoje obitelji koji su ponijeli kući u zanimljivim okvirima napravljenima origami tehnikom. Vijest Glasa Slavonije o održanoj čitaonici pronađite na poveznici.

 

 

Zahvaljujemo Centru za socijalnu skrb Osijek, Hulahop produkciji i uslugama u kulturi, Volonterskom centru Osijek, Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek na suradnji i podršci.

 

Usvajanje odobreno snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojemu je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina odlučio se prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio.