ADOPTina pričaonica Sram i pripadanje

Dragi naši,

s veseljem vas pozivamo na

razgovor/ PRIČAONICU namijenjenu posvojiteljima na temu

SRAM I PRIPADANJE

u četvrtak, 20.12.2018. u 17:00 sati (traje do 18:30)

ured ADOPTE, Nova cesta 4, mezanin

Pričaonica 2018 12 14

Sram je osjećaj koji je prisutan u svakom od nas, a osjećamo ga gotovo svakodnevno, u nekoj mjeri. To je najvjerojatnije jedan od osjećaja koji najviše smeta, koji ponekad uzrokuje patnju, ali to je ujedno i jedan od najkorisnijih osjećaja. On nam dopušta da se suočimo sa sobom, da promišljamo, da se ispravljamo; pomaže nam da rastemo.

Sram nije samo individualni osjećaj, već je vezan za socijalne odnose i veze i naše ideje o tome kako nas drugi doživljavaju. Kako nas drugi doživljavaju povezano je s osjećajem prihvaćanja, sigurnosti i preživljavanja, posebno u ranom djetinjstvu.

Posvojenje donosi puno osjećaja, novih iskustava, veza i kontakata u život svih uključenih, a sram je osjećaj koji je često prisutan kod svih dionika, prije, za vrijeme i nakon posvojenja. Kada je osjećaj srama često prisutan i toksičan, postane dio identiteta te može uzrokovati brojne emocionalne nevolje i manjak povezanosti s drugim ljudima.

Na ovoj ćemo Pričaonici razgovarati o sramu; o sramu dionika posvojenja, a najviše o sramu djece, emocionalnim teškoćama koje su povezane s tim osjećajem i načinima kako ih nadvladati.

Voditeljica ove Pričaonice je Petra Matković, mag.psihologije, psihologinja na Klinici za pedijatriju KBC Zagreb i nekadašnja psihologinja Adopte. Educirana je na području NLP-t i Gestalt psihoterapije. U sklopu Klinike radi psihodijagnostiku, individualno i grupno savjetovanje s djecom i mladima, a dodatno radi kao gestalt terapeut s mladima i odraslima. Ima višegodišnje iskustvo rada s posvojiteljskom zajednicom. 

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijava za Pričaonicu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. je obavezna do srijede, 19.12.2018.