ADOPTina pričaonica - Krizne intervencije

Dragi naši,

s veseljem vas pozivamo na

razgovor / PRIČAONICU namijenjenu posvojiteljima na temu

KRIZNE INTERVENCIJE

u srijedu, 31.3. od 18:00 do 19:30 sati

putem ZOOM platforme

 

Pricaonica Krizne intervencije 2021 03

 

 

Kriza je prolazno teško razdoblje, izazvano događajima koji snažno potresaju, ugrožavaju ravnotežu i sposobnosti prilagodbe te ostavljaju više ili manje teške i trajne posljedice na pojedinca, obitelj ili čitavo društvo.

Svakodnevni način života u obitelji, njegova strukturiranost i uređenost određuju kvalitetu odnosa među roditeljima i djecom i čine okrilje socijalizacije i odgoja djeteta. Znamo da je obitelj vrlo složen sustav na koji, osim unutarnje dinamike, djeluju brojni vanjski pozitivni ili negativni utjecaji (stresori).  

Kakvi god oni bili, uspješnost obitelji u njihovu prevladavanju ovisit će o socijalno-emocionalnoj stabilnosti svakog člana, jasnoći postavljenih uloga, uloga i granica, čvrstoći bliskosti i emocionalne povezanosti, povjerenja, osjećaja pripadnosti te kvalitete uzajamnosti u odnosima. Iz ovih izvora dijete crpi temeljna socijalna i emocionalna iskustva, znanja i vještine, koja utječu na ponašanje djeteta pa i na razvoj neprihvatljivog ponašanja i emocionalnih reakcija.

Kod većine djece će se, naročito u adolescenciji, javiti bunt, kršenje dogovorenih pravila, izljevi bijesa, faze otpora prema roditeljima, koji su najčešće kratkotrajnog, situacionog karaktera. Međutim, u manjem broju slučajeva, intenzitet, složenost i/ili ustrajnost djeteta u neprihvatljivom ponašanju prema roditeljima te nesnalaženje i teškoće roditelja u nošenju s takvim djetetovim reakcijama, mogu se produbiti i prouzročiti različite krizne situacije u obitelji.

Kakvo je djelovanje stresora i krize, koliko uspješno im u obitelji možemo odolijevati?

Kako možemo od njih zaštititi sebe, svoju obitelji i dijete?

Na ovoj ćemo Pričaonici razgovarati o kriznim situacijama; o djelovanju kriza, o načinima kako im u obitelji možemo odolijevati, spriječiti i prevladati.

*

Voditeljica ove Pričaonice je Aleksandra Vukelić, mag. psihologije, psihologinja u OŠ Frana Galovića, volonterka Adopte. U svom je radu usmjerena na pružanje individualne i grupne pomoći djeci s teškoćama u razvoju te djeci s problemima u ponašanju i njihovim roditeljima. S obzirom na dosadašnje  profesionalno iskustvo u školskom okruženju, daljnje pružanje psihološke podrške posvojenoj djeci i mladima predstavlja joj područje od posebnog stručnog interesa.

Pričaonica je namijenjena posvojiteljskim obiteljima s djecom u dobi od 11 do 18 godina.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijava za Pričaonicu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. je obavezna do utorka, 30.3.2021., najkasnije do 12:00 sati, nakon čega ćemo prijavljenim sudionicima dostaviti link za pristup ZOOM-u.

*

Predavanje je omogućeno uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.