Gdje sam ja u svemu tome?

doubts question marks child thinking school concepts blackboard hispanic boy thoughts class portrait male 84546977
 
Mlade osobe i djeca koji prolaze kroz značajne životne promjene poput promjena smještaja, dolaska u dom za djecu, udomiteljsku ili posvojiteljsku obitelj često su suočeni sa pitanjem: Gdje sam ja u svemu tome?. Želimo ti pružiti mogućnost da upoznaš svoja prava i da bolje razumiješ postupak smještaja.

Što je to alternativna skrb?

Sva djeca i mladi imaju pravo odrastati s brižnim odraslim osobama. Kada roditelji ne mogu osigurati potrebnu skrb, djeca se upućuju na smještaj u jedan od oblika alternativne skrbi (tako se zove jer je na neki način „zamjenska“). Djeca ili mladi se smještaju kod rodbine, u domovima za djecu ili u udomiteljskim obiteljima. Alternativna skrb može trajati nekoliko dana ili tjedana, ali i godinama. Alternativna skrb (npr. život u udomiteljskoj obitelji) traje do tvoje 18. godine ili tak dugo dok se školuješ ili dok se tvoja obiteljska situacija ne popravi. Posvojenje s druge strane nije oblik alternativne skrbi. Posvojenje znači da si postao dio posvojiteljske obitelji trajno, posvojitelji su tvoji roditelji, zauvijek. Djeca mogu biti posvojena samo kada su njihovi biološki roditelji trajno izgubili svoja roditeljska prava.

Tko odlučuje o tome u koji ću oblik smještaja doći?

Zadatak odraslih, ponajviše stručnjaka u Centru za socijalnu skrb, jest da te upoznaju sa tvojim pravima, mogućnostima, odgovore na sve nedoumice i da zajedno sa tobom donesu odluku o najboljem rješenju za tebe, to jest o najboljem smještaju za tebe. Tvoje mišljenje i želje moraju se uzeti u obzir pri donošenju odluke. Odluka koju odrasli donesu (uzimajući u obzir tvoje mišljenje i želje) mora biti u tvom interesu, obrazložena tebi na jasan i razumljiv način. U ovom trenutku sve što možeš učiniti je zauzimanje za svoja prava tako što ćeš jasno dati do znanja što bi ti volio/voljela.
Ima puno faktora koji se moraju uzeti u obzir pri planiranju u koji oblik smještaja ćeš doći poput toga da li imaš braće i sestara, nekog bliskog tko može adekvatno brinuti o tebi, da li je u tvom interesu da ostaneš blizu tvoje adrese stanovanja ili te je na neki način potrebno zaštititi… Odrasli, stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb, moraju surađivati sa svim važnim osobama, crpiti važne informacije iz svih dostupnih izvora, pitati za mišljenje svu djecu koja su uključena u proces i tek onda donijeti odluku o adekvatnom smještaju.

Što ja mogu učiniti?

Tijekom procesa odlučivanja o obliku skrbi vjerojatno ćeš imati brojna pitanja i susretati brojne ljude. Izdvajanje iz biološke obitelji je stresan događaj, vjerojatno i prije njega stvari nisu bile kako treba i doživio/doživjela si brojne stresne trenutke. Stres i preplavljenost emocijama nas često koči, često se nađemo u situaciji da više nismo spremni zauzeti se za sebe. Kako bi ti pomogli izdvajamo neke ideje kako da se pripremiš na razgovor sa svojim socijalnim radnikom.
 
Važno je znati kome se i kako obratiti kada ti zatreba odgovor na neko pitanje stoga pitaj:
 
  • Ime tvog socijalnog radnika:…………….
  • Telefonski broj socijalnog radnika:………………..
Dogovorite sljedeće:
 
  • Koliko ćeš se često čuti sa svojim socijalnim radnikom? Istakni da ti je važno da te se čuje prilikom odlučivanja, predloži kako bi volio/voljela da vaši razgovori izgledaju (koliko često, dugo, gdje, kako)
  • Kada možeš telefonski kontaktirati svog socijalnog radnika?
  • Kome se obratiti ako ne možeš doći do svog socijalnog radnika ili ako je hitno?
  • Da li ćeš i kako održavati kontakt sa svojom biološkom obitelji?
  • Koliko ćeš dugo biti smješten u alternativnoj skrbi?
Tijekom sastanka jasno izražavaj svoje potrebe, želje i ideje. Postavljaj pitanja o onome što ti nije jasno.
Prije razgovora razmisli o onome što ti je važno:
 
  • Koji su tvoji osobni ciljevi za ovu godinu?
  • Koji ti se stvari i aktivnosti sviđaju?
  • Što je tebi osobno važno da ostvariš u novom obliku smještaja? (da budeš s braćom/sestrama, blizu mjesta stanovanja, da se nastaviš baviti nekim aktivnostima…)
Na kraju razgovora dogovori sljedeći sastanak sa socijalnim radnikom, važno je da u procesu odlučivanja imaš nekoliko susreta sa njim/njom. Pitaj na koji način će te socijalni radnik/ca informirati o svemu što se događa.

Budi slobodan/slobodna da kontaktiraš svog socijalnog radnika/cu i da se informiraš o svemu što ti je nejasno.

Ako imaš nekih pitanja ili nejasnoća uvijek nam se možeš obratiti:
pošalji nam poruku u Inbox stranice Posvojeni Adopta ili nas nazovi na broj 01 3877 412
 
Sretno!