Ne želim pričati o tome!

wrong question header

 

Mnoge posvojene mlade osobe se suočavaju s istim problemom: neprestanim zapitkivanjima okoline. Iako većina nas ne voli da nas se previše pita o nečemu osobnom, okolina često postavlja pitanja o posvojenju na koja možda i mi sami upravo sada tražimo ili još nemamo odgovor. Motivi za postavljanje tih pitanja su različiti, većinom su znak znatiželje okruženja koje često ne zna gotovo ništa o posvojenju, a može biti i znak povezivanja sa tobom i želje za dubljim razumijevanjem. Bilo kako bilo, namjere su jedno, a naš osjećaj i želje drugo. Uvijek imamo pravo odgovoriti onako i onoliko koliko smo spremni, ili jednostavno ne odgovoriti!

 

Tehnike samoobrane od neugodnih pitanja W.I.S.E.:

 

1. Walk away – Jednostavno otiđi

Ignoriranje nečijeg pitanja možda i nije pristojno, ali postoje situacije kada je sasvim opravdano. Pitanje može zvučati nedobronamjerno ili biti suviše osobno, možda nismo spremni odgovoriti na njega ili ne želimo o njemu trenutno uopće razmišljati – za početak sasvim je u redu da jednostavno skrenemo razgovor na drugu temu.

 

2. It's private – Moja osobna stvar

Kada si uspio/jela odrediti granicu onoga što trenutno želiš ili ne želiš s drugima podijeliti (i to je veliki uspjeh!) možeš skočiti na level 2. Na svakojaka pitanja možeš jednostavno odgovoriti: „Sorry, ali ovo pitanje mi je preosobno“ ili „Ne bi o tome sada.“ Ako ti tišina postane neugodna uskoči sa: „Ali sam ti htio/jela ispričati ovo…“ Daljnja tema je tvoj izbor, a razgovor je sada u tvojim rukama ?.

 

3. Share – Podijeli s drugima

Tko je rekao da na svako pitanje moramo dati detaljan odgovor? Podijeli s drugima onoliko koliko si spreman/na. Najlakše je dijeliti s drugima teme o kojima si već promislio, ponešto istražio i s kojima se osjećaš dobro. Ponekad dobro dođe i da unaprijed osmislimo neki odgovor koji nas previše ne izlaže, a opet daje mogućnost da se povezujemo s nekim.

 

4. Educate – Poduči druge

Ovo je level pro ?. Kada sve već toliko zanima tema posvojenja, pa zašto ih ne bi obrazovali na temu? O posvojenju možeš pričati općenito, bez da pričaš o svom vlastitom iskustvu. Tko zna, možda pomogneš mnogima da razumiju temu posvojenja i postaneš pravi pokretač pozitivnih promjena oko sebe ?.

  • Primjer: Je li te teško što si posvojen?

  • Odgovor: Posvojenje je složena i osobna tema za sve posvojene mlade ljude. Jesi znao da ljudi iz Hrvatske mogu posvojiti djecu i iz drugih zemalja?

 

Temeljeno na W.I.S.E. Up programu, Marylin Schoettle