Pokrenuta kampanja „Ti si MOJA mama, ti si MOJ tata!“

Svako dijete ima pravo na zaštitu nas odraslih i sigurno odrastanje u obiteljskom okruženju!

Međutim, u sustavu skrbi u Hrvatskoj smješteno je gotovo 4.500 tisuće djece, a broj posvojene djece zadnjih pet godina stagnira i zaustavlja se na do 130 godišnje. Prema podacima nadležnog ministarstva, krajem 2019. godine 419 djece imalo je ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje, a u Registru posvojitelja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na kraju 2019. godine bilo registrirano 1302 potencijalnih posvojitelja.

Zašto nije moguće realizirati veći broj posvojenja? Odgovori su sadržani u zakonima i stručnim postupcima koji su ponekad opravdano dugog trajanja, a katkad opterećeni birokratskim preprekama. Istraživanja pokazuju da u prosjeku prođu tri godine od izdvajanja djeteta iz biološke obitelji prije nego što se uopće pokrene vještačenje kompetencija roditelja. Dijete u međuvremenu godinama odrasta u sustavu, nesigurno u svoju budućnost. Najvažnija pretpostavka za unapređenje je ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljske skrbi za djecu za koju su nadležni centri za socijalnu skrb procijenili da se ne mogu vratiti u svoje biološke obitelji.

Tijekom svibnja smo pokrenuli kampanju  „Ti si MOJA mama, ti si MOJ tata“, s ciljem podizanja svijesti o pitanjima posvojenja i pravima djece na zaštitu odraslih i sigurno odrastanje u obiteljskom okruženju.

Posebno se obraćamo najodgovornijima u državi od kojih kreću odluke i u čijim rukama je moć promjena te ih pozivamo na povećanje standarda odgovornog i pravodobnog donošenja odluka i postupanja stručnjaka u radu s djecom svih nadležnih resora.

Konačni je cilj poduzimanje svih mjera koje će pridonijeti skraćenju boravka djece u institucijama i osigurati im što prije život u obiteljskom okruženju.

 

O pozitivnim iskustvima vlastitog života u posvojiteljskoj obitelji progovara mlada posvojena djevojka Lucija.

 

 

U drugom videu svoju perspektivu iznosi četvero posvojitelja, naglašavajući značaj podrške posvojiteljskim obiteljima, koja je još uvijek nedostatna od strane sustava te važnost odrastanja djece uz roditelje i prilike da im kažu „Ti si MOJA mama! Ti si MOJ tata!“