Promjene Obiteljskog zakona donose promjene u procesu posvajanja

Obiteljski zakon koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine donosi mnoge promjene u obiteljskim odnosima pa tako i u procesu posvajanja. Evo nekih promjena:

ODUZIMANJE RODITELJSKE SKRBI

- U slučaju da je roditelj osuđen za teška kaznena djela protiv svog djeteta (teška tjelesna ozljeda, spolna zloupotreba, podvođenje), državni odvjetnik za mladež može odmah pokrenuti postupak za oduzimanje roditeljske skrbi takvom roditelju.

POSVOJENJE

- Prije posvojenja djeteta, potencijalni posvojitelji dužni su proći kvalitetnu procjenu te školu za posvojitelje kako bi dobili sve informacije o tome što ih očekuje.

- Stručnjaci su dužni za svako dijete napraviti analizu i preporuke kakvi bi mu roditelji najviše odgovarali te po tome tražiti najpogodnije posvojitelje.

- Kad se pronađu, slijedi razdoblje adaptacije, odnosno vrijeme u kojem potencijalni posvojitelji i dijete žive zajedno, uz obilnu pomoć stručnjaka, kako bi se spriječile pogrešne procjene i prekidi posvojenja; dužina adaptacijskog razdoblja propisat će se posebnim pravilnikom i vjerojatno će ovisiti o dobi djeteta (za manju djecu bio bi kraći).

LIVING WILL

- Zakon će propisati da roditelji mogu za života ostaviti detaljne upute o tome kome žele povjeriti svoju djecu u slučaju smrti - to nužno ne moraju biti rođaci.

Centar za socijalnu skrb to će morati uzeti u obzir i ispoštovati volju roditelja, osim ako to nije izričito suprotno interesu djeteta (centar će odbiti vašu oporuku u slučaju da dijete želite povjeriti narkomanu, seksualnom zlostavljaču itd.).

- Svaka odrasla osoba moći će napraviti i ovjeriti popis želja o tome koga želi za skrbnika ako izgubi poslovnu sposobnost, kakvo liječenje želi, a kakvo ne. Takav dokument će biti obvezujući.

Više na: jutarnji.hr

Obratite nam se s komentarima na info[at]adopta.hr!