Stručni skup i predstavljanje priručnika Kako pripremiti dijete na posvojenje

Priručnik Kako pripremiti dijete na posvojenje za sudionike posvojenja nastao je kao odgovor na rastući interes među stručnim djelatnicima i djelatnicama koji rade na poslovima posvojenja i njihovu potrebu da djetetu pruže što bolju podršku u za njega izuzetno stresnom periodu zasnivanja posvojenja, nudeći smjernice, primjere i praktične sugestije.

skup 1Uz predstavljanje samog priručnika, raznoliki program obuhvatio je i predavanje o specifičnim potrebama i problemima posvojiteljskih obitelji, promociju dokumentarnog filma o mladim posvojenim osobama, razgovor s posvojiteljima i razgovor sa djelatnicama iz sustava koje su spremno podijelile svoja iskustva.

Razgovor s posvojiteljima održan je u sklopu projekta I ovo dijete treba obitelj gdje je ADOPTA ponovno istaknula važnost teme djece koja spadaju u kategoriju „teže posvojive djece". Posvojitelji su podijelili svoja iskustva, ali i poručili svim djelatnicima da nikada ne odustaju. Cilj ovog panela bio je podići svijest o toj problematici i naglasiti važnost djelovanja svih uključenih u sustavu skrbi. Razgovor s posvojiteljima pokrenuo je veliku diskusiju uz zaključak da su potrebni dodatni napori kako bi djeca ostajala što kraće u sustavu i kako bi se za njih našla obitelj uz nadu da će novonastali protokoli zbilja donijeti pomak u tom smjeru.  

Skup je protekao u ugodnoj i poticajnoj atmosferi, uz vidljiv interes prisutnih za teme o kojima se razgovaralo. I naše slikovnice, ovog mjeseca na akcijskom popustu našle su put u razne gradove i srca njihovih novih vlasnika.

ADOPTA ovim putem želi izraziti zadovoljstvo velikim interesom djelatnika i djelatnica u sustavu socijalne skrbi koji su prepoznali važnost ovog skupa i sudjelovali u diskusijama. Također, veliku zahvalnost osjećamo i prema svojim gostima, posvojiteljima i stručnim djelatnicama koji su spremno podijelili svoja iskustva.

Zahvaljujemo i Kulturnom centru Dubrava na lijepom prostoru za rad.

Veselimo se nekim novim susretima!