Vježbaonica roditeljskih vještina

Dragi naši,

s veseljem vas pozivamo da se uključite u novu

Vježbaonicu roditeljskih vještina

(ciklus od 5 psihoedukativnih radionica namijenjenih „novim“ posvojiteljima)

 

vjezbaonica roditeljskih vjestina 2021

 

Svaki roditelj se susreće s brojnim izazovima i pitanjima kako ispravno postupiti u određenoj situaciji, posebno kada i nas i dijete preplave intenzivne emocije. Kao roditelji i odrasle osobe imamo odgovornost primjereno reagirati, izraziti što želimo i postaviti granice, a pri tom poštivati djetetova prava. Roditeljske vještine su upravo to – vještine i stječu se učenjem i vježbom.

Kao posvojitelji koji se još upoznaju i ostvaruju odnos s djetetom možemo se naći u mnogim situacijama u kojima ne znamo kako reagirati i uskladiti naše i djetetove potrebe. Zato je podrška u trenucima nakon posvojenja važna i potrebna i djetetu i vama.

Na našoj Vježbaonici ćete imati priliku učiti i razvijati svoje roditeljske vještine u ugodnoj i povjerljivoj atmosferi uz vodstvo psihologinje, iskusne mame posvojiteljice. Razgovarat će se o brojnim temama i dilemama s kojima se kao roditelji susrećemo, razmjenjivati iskustva, a biti će i prilike za uvježbavanje vještina.

Ako ste spremni za rast i učenje te preispitivanje dosadašnjih stavova s veseljem vas očekujemo!

 

Tematske cjeline kojima ćemo se baviti su:

 1. Roditeljske vještine
  Što znači biti dobar roditelj? Koji je vaš roditeljski stil? Kakvi su ishodi na razvoj djeteta i na vaš odnos? Kako naša iskustva iz djetinjstva utječu na naše roditeljske vještine? U kojoj mjeri nam roditeljske vještine dolaze same po sebi, a u kojoj se mjeri mogu (i trebaju) naučiti?
 1. Odgoj i discipliniranje
  Koji su ciljevi odgoja – što je to što želimo za svoju djecu? U kojoj mjeri možemo utjecati na formiranje svog djeteta? Koliko ikakvih očekivanja trebamo imati od djeteta? Što kad se dijete ponaša na neprihvatljiv način? Na koji način možemo najbolje disciplinirati svoje dijete?
 1. Emocije i dijete
  Koliko smo svjesni vlastitih emocija? Kako se nosimo s njima? Kako možemo potaknuti razvoj djetetove emocionalne pismenosti? Kako se nositi s intenzivnim i burnim emocijama svog djeteta? Kako mu pri tome možemo pomoći?
 1. Komunikacija s djetetom
  Kakav je naš odnos s djetetom? Kakva je naša komunikacija i kako možemo poboljšati i jedno i drugo? Na koji način pristupiti djetetu u problematičnim situacijama? Na koji način naš komunikacijski stil utječe na formiranje djetetovog doživljaja sebe? Kako možemo unaprijediti odnose u obitelji?
 1. Tema po izboru
  U dogovoru s članovima i članicama grupe ovaj termin ostaje za temu koju sami odaberu.

 

Ciklus radionica namijenjen je kao podrška roditeljima koji su posvojili unutar zadnje tri godine.

Voditeljica radionica je iskusna psihologinja i mama posvojiteljica.

Sudjelovanje na radionicama je u potpunosti besplatno, a broj mjesta je ograničen, pa je prijava obavezna. Prijava uključuje dolazak na svih 5 termina, jer se sadržaji koji će biti obrađeni na radionicama međusobno nadopunjuju.

Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ovdje najkasnije do 24. ožujka 2021.

Zbog epidemiološke situacije i ograničenja, radionice će se održavati putem online (ZOOM) platforme.

 

Ovaj ciklus Vježbaonice roditeljskih vještina održava se uz financijsku Ministarstva rada, mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne politike.

 

Veselimo se vašem uključivanju i sudjelovanju!

Vaša Adopta