Zastrašujuće upozorenje Adopte: „Lošim i sporim radom socijalne skrbi i pravosuđa djeci iz sustava se uskraćuje pravo na obitelj“

 

Zagreb, 25. lisKonferencija 1topada 2019Diana Topi Rosenberg. – U Hrvatskoj se treba ubrzati oduzimanje roditeljskih prava ljudima koji se ne brinu odgovarajuće o svojoj djeci. Glavna je to poruka s Adoptine pete konferencije o posvojenju.

Oko tri tisuće djece nalazi se u sustavu skrbi, a manje od dvadeset posto njih ima preduvjete za posvojenje.

„Istraživanja pokazuju da u prosjeku prođu tri godine od izdvajanja djeteta iz biološke obitelji prije nego što se uopće pokrene vještačenje kompetencija roditelja. Dijete u međuvremenu odrasta u sustavu, nesigurno u svoju budućnost. Država ne slušastručnjake i ne čini dovoljno kako bi djeci osigurala pravo na obitelj“, poručila je Diana Topčić-Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte.

Početkom ove godine u sustavu skrbi bilo je oko 450 djece s uvjetima za posvojenje, a u prvoj polovini godine posvojeno je njih 36. S druge strane registrirano je gotovo 1300 potencijalnih posvojitelja među kojima je gotovo 70 posto u registru dulje od tri godine.

„Statistika jasno govorAndreja Turini da se u sustavu ne vodi dovoljno računa o najboljem interesu djeteta. Najvažnija pretpostavka za unapređenje je ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljskih prava za djecu za koju su nadležni centri za socijalnu skrb procijenili da se ne mogu vratiti u svoje biološke obitelji“, istaknula je Andreja Turčin, predsjednica Adopte. Naglasila je kako je ključ budućnosti djece u sustavu skrbi u rukama socijalnih radnika i sudova, tj. njihovih odluka. Te odluke trebaju postati pravodobne i kvalitetne.

Kako bi se ukazalo na važnost toga, Adoptina je konferencija počela dojmljivim svjedočanstvom posvojiteljske obitelji koja se danas smatra uspješnom. Tome je prethodilo deset godina velike upornosti posvojitelja.

„Da se postupak odradio kako bi trebalo - s razumijevanjem prema meni i djetetu te s punim sustavom podrške, cjelokupno iskustvo bilo bi ljepše i lakše“, rekla je posdr John Simmondsvojiteljica.

Na važnost odgovarajuće sustavne podrške tijekom i nakon posvojenja ukazao je i dr. John Simmonds, direktor odjela za istraživanje i javne politike u britanskoj organizaciji CoramBAAF. Tijekom predavanja Potpora posvojenju – doživotni izazov za djecu, posvojitelje i biološke roditelje kazao je: „Stogodišnja povijest posvojenja najjača je potvrda da posvojenje pred djecu i posvojitelje postavlja niz izazova. Odgovarajuća potpora treba im biti lako dostupna. Vlada ima izuzetno veliku odgovornost u pružanju takve potpore.“

Adoptina konferencija o posvojenju traje dva dana. Prvi je dan okupio više od 150 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja i pravosuđa. Drugi je dan namijenjen posvojiteljskoj zajednici.

Konferencija je završni događaj trogodišnjeg programa Centar posvojenja koji je Adopta provela uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Grada Zagreba.