GRUPA PODRŠKE ZA POSVOJITELJE IZ JEDNORODITELJSKIH OBITELJI

grupe podrke

 

Dragi naši, kreće nova grupa podrške!

Ova grupa podrške namijenjena je posvojiteljima iz jednoroditeljskih obitelji, odnosno roditeljima koji sami odgajaju, brinu i žive s djetetom.

Složenost životnih uvjeta danas postavlja velike odgojne izazove pred roditelje i u obiteljima u kojima dijete živi s oba roditelja, a kad je riječ o jednoroditeljskim obiteljima oni su znatno veći, što potvrđuju i brojna istraživanja.

Majka ili otac iz jednoroditeljske obitelji se nalazi u posebno ranjivom položaju. Briga o djetetu/djeci za jednog roditelja postavlja povećane odgojne, emocionalne, materijalne, financijske i praktične zahtjeve, jedan roditelj preuzima i nosi veću psihičku i fizičku odgovornosti za djecu, što lako može dovesti do povećanog stresa, lošijeg zdravlja i niske razine zadovoljstva vlastitim životom.

Osim kod roditelja, različite teškoće se mogu javiti i kod djece koja odrastaju u jednoroditeljskim obiteljima (npr. češće iskazuju probleme u ponašanju, emocionalne teškoće i teškoće u obrazovnom procesu).

Sva naša dosadašnja iskustva pokazuju da je podrška jako važna u periodima većih promjena, kao što je dolazak djeteta, kretanje u vrtić ili školu, prijelaz iz nižih u više razrede osnovne škole i povećanje obrazovnih zahtjeva, ulazak u adolescenciju, ali i u drugim situacijama koje ne moraju izravno biti povezane s djetetom.

Upravo radi povećanih izazova i zahtjeva s kojima se suočavaju jednoroditeljske obitelji (roditelj i dijete/djeca), neophodno je pružiti roditeljima podršku s ciljem osnaživanja i unapređenja roditeljskih kompetencija, u svrhu povećanja kvalitete života obitelji i prevencije različitih oblika rizika za pravilan razvoj djeteta/djece.

Stoga će se u grupi prorađivati teme poput: unutarnji resursi za roditeljstvo, izgradnje odnosa i privrženosti, odgojno usmjeravanje i rješavanje sukoba, identitet posvojenog djeteta, podrška socioemocionalnom razvoju djeteta, podržavanje dobrobiti obitelji, razvojni put djeteta i brojne druge.

Vodstvo psihologinje, iskusne stručnjakinje u neposrednom radu s posvojiteljskim obiteljima i razmjena iskustava između posvojitelja koji prolaze slične izazove s iskustvom u radu s posvojiteljskim obiteljima, godinama se pokazuju kao velika prednost te Adoptu čine mjestom razumijevanja, usmjerenja i oslonca.

Grupa podrške je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Adoptin krug podrške“ tijekom koje će se ukupno održati osam susreta.

Kako bi omogućili dostupnost podrške te organiziranje i izdvajanje vremena za sudjelovanje, grupa će se održavati online, u večernjim satima putem ZOOM platforme.

Prvi susret grupe održat će se 28.2.2023. s početkom u 18:30 sati, a daljnji raspored će se dogovarati s voditeljicom grupe.

Aktivnost se provodi u okviru projekta „Adoptin krug podrške“, uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te je sudjelovanje u grupi besplatno.

Broj mjesta je ograničen, stoga Vas pozivamo da svoje članstvo u grupi osigurate na vrijeme i molimo da ovdje ispunite online prijavnicu, najkasnije do 24. 2.2023. godine.