Adopta

udruga za potporu posvajanju

MISIJA

u suradnji sa stručnjacima i stručnjakinjama, institucijama i osobama iz prakse djelovati na stvaranje pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okruženja za obitelji nastale posvojenjem 

VIZIJA

društvo u čijem su fokusu djeca i njihova dobrobit te država koja preuzima odgovornost da svako dijete ostvari pravo na svoju obitelj

Tu smo za Vas i pružamo…

Image

…podršku i savjetovanje

Pružamo pomoć i podršku potencijalnim posvojiteljima, posvojiteljima, posvojenoj djeci i djeci iz ranjivih skupina.

…edukaciju

Specijaliziramo se i educiramo o temama i tehnikama podrške specifičnim za put posvojenja. Provodimo istraživanja i stvaramo publikacije koje podržavaju obitelji nastale posvojenjem.

…zagovaranje pozitivnih promjena

Posvećeni smo unapređenju sustava, procesa i uspješnosti posvajanja. Zagovaramo unapređenje pravnog okvira i praksa, zauzimamo se za prava posvojiteljske zajednice i prava ranjivih skupina djece.

…suradnju

Educiramo potencijalne posvojitelje, posvojitelje, stručnjake i javnost o temama važnim za posvojenje i roditeljstvo. Povezujemo se i surađujemo sa vrtićima, školama, udrugama i ostalim institucijama uključenim u rad s posvojiteljskom zajednicom.

ADOPTA – udruga za potporu posvajanju je nevladina, neprofitna organizacija koju su 15. prosinca 2010. godine osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Želja nam je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse koji su na bilo kakav način vezani uz procese posvajanja, djelujemo na stvaranje pozitivnog, ugodnog i podupirajućeg okruženja za obitelji nastale posvajanjem.

 

Etički principi Adopte

 

Adoptu vode načela i vrijednosti aktivizma, participativnosti, stručnosti, osjetljivosti, otvorenosti, prihvaćanja, etičnosti, povjerljivosti i integriteta:
 
  • Predani smo i ustrajni u ostvarivanju svoje vizije i misije
  • Otvoreni smo i podržavamo različitost obiteljskih struktura, porijekla, statusa, rasa i vjeroispovijesti, stavova i vjerovanja; poštujemo porijeklo i integritet naše djece
  • Sigurno smo i podržavajuće mjesto, razumijemo s čime se posvojitelji i posvojenici suočavaju, otvoreno razgovaramo bez zabranjenih tema i prosuđivanja, uz poštivanje privatnosti i povjerljivosti
  • Zagovaramo prava djece u sustavu socijalne skrbi
  • Posvećeni smo unapređenju sustava i uspješnosti posvojenja kroz dijalog i suradnju s različitim institucijama i organizacijama

 

 

ADOPTA je članica

Anna Lindh

 

Statut udruge je dostupan na linku.

Upravni odbor

Andreja Turčin, predsjednica Udruge

Andreja Turčin, mr. sc., majka prekrasne djevojčice, članica je Udruge od 2013., a na Skupštini 2015. izabrana je za članicu Upravnog odbora s posebnom odgovornošću za pitanja izvora financiranja.
Energična je i odlučna u nastojanjima da svijet učini boljim, tolerantnijim i ljepšim mjestom za život. Ponekad nestrpljiva i direktna, ali uvijek iskrena. Lako se pali, malo teže gasi, uvijek kaže što joj je na umu, ali je zato jednostavna i ugodna za druženje. Vjeruje u ljubav, ljude i pozitivne emocije. Voli putovanja, druženja, upoznavanje novih kultura i običaja. Obožava žute cvjetiće, naročito suncokret jer se poput njega uvijek okreće prema suncu.

 

Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Udruge

Dorja Mučnjak, majka preslatkog dječaka, jedna je od osnivača Udruge. Od osnutka aktivno sudjeluje u organiziranju i provođenju aktivnosti Udruge. Od 2013. do 2016. godine bila je članica Upravnog odbora s posebnom odgovornošću za pitanja nakladništva, a od 15. ožujka 2016. do veljače 2017. obnaša dužnost tajnice Udruge, kada preuzima dužnost dopredsjednice. Ponekad je vesela, ponekad je tužna. Voli humor, proljeće i rolanje. Voli život. I sanja.

 

Maja Bakić Kardoš, članica Upravnog odbora Udruge

Maja Bakić Kardoš diplomirana je defektologinja koja završava edukaciju iz Gestalt terapije. Profesionalno je angažirana u području kliničkih ispitivanja lijekova, a vodi te koordinira više timova. Kao majka dvoje posvojene starije djece, ima iskustva te uvid u sustav i izazove s kojima se cijela posvojiteljska zajednica susreće.

 

Brankica Bajić, članica Upravnog odbora Udruge

Potrebna Vam je pomoć i podrška na putu posvojenja?
Želite surađivati s nama?