Unaprjeđuju se socijalne usluge namijenjene posvojiteljskim obiteljima i budućim posvojiteljima

Unaprjeđuju se socijalne usluge namijenjene posvojiteljskim obiteljima i budućim posvojiteljima

Zagreb, 9. studenoga 2023. – Ove je godine u Hrvatskoj zasnovano 137 posvojenja što je već sada svrstava među dvije godine s najvećim brojem posvojenja u proteklih deset godina. Istaknuto je to na Svjetski dan posvojenja tijekom posjeta ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića Adopti, udruzi za potporu posvajanju. Pritom je ponovljeno kako je prošla godina sa 196 zasnovanih posvojenja bila rekordna.

Povećanju broja posvojenja i boljoj podršci posvojiteljskoj zajednici trebale bi pridonijeti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krajem iduće godine.

„Jedna od inicijativa za izmjenama Zakona koja dolazi iz Adopte, je proširenje broja socijalnih usluga definiranih Zakonom među kojima je i škola za posvojitelje. Na taj će način Adopta i drugi pružatelji tih usluga, uz naš Obiteljski centar koji djeluje u svim županijama, moći tu socijalnu uslugu ugovarati s Ministarstvom. Želimo da škola za posvojitelje dođe do svakog potencijalnog posvojitelja te da formalni proces koji je nužan da biste uopće ušli u proceduru posvojenja, bude dostupan u cijeloj Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Piletić.

Adopta smatra kako briga države za posvojenu djecu ne smije stati njihovim posvojenjem.

„Važno je sagledati koje još oblike podrške možemo pružiti posvojiteljima i njihovoj djeci te mladima, ali i potencijalnim posvojiteljima na njihovu putu do željenog cilja, tj. do posvojenja i mogućnosti da jednom djetetu pruže iskustvo života u toplom obiteljskom okruženju. Izmjenama Zakona neke usluge koje nude Adopta i drugi pružatelji socijalnih usluga, trebale bi dobiti status koji će im omogućiti održivost, tj. dostupnost djeci, mladima i roditeljima kojima je nakon zasnivanja posvojenja itekako potrebna pomoć“, kazala je Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte.

U Registar potencijalnih posvojitelja upisano je 960 potencijalnih posvojitelja, a u Hrvatskoj trenutačno ima 188 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje.

Uz ministra Marina Piletića i izvršnu direktoricu Adopte Dubravku Marušić, na sastanku su sudjelovale državna tajnica Margareta Mađerić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof, ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo i predsjednica Adopte Andreja Turčin.

Svjetski dan posvojenja foto Ante GudeljSudionici sastanka u Adopti foto Ante Gudelj

Sastanak foto Ante Gudelj

Dubravka Marušić i Marin Piletić foto Ante Gudelj