Traži se podrška članova u tužbi RH zbog nerješavanja pitanja OIB-a

 Adopta logo 2

Dragi svi,

vjerujem da znate da ADOPTA već više od šest godina traži da se omoguće promjene OIB-a i JMBG-a djeci koja su posvojena prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. te u vrijeme njegove suspenzije. Taj je Zakon posvojiteljima omogućio izmjenu OIB-a djece nakon posvojenja, ali i zaboravio ugraditi mogućnost retroaktivne promjene OIB-a djeci posvojenoj po prijašnjim propisima, zbog čega su ta djeca (njih nešto više od 1.000)  izložena grubim i kontinuiranim povredama prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka, diskriminaciji te ugrožavanju dostojanstva. Podaci o njihovu rođenju nadohvat su ruke medicinskom osoblju, učiteljima, javnim službenicima, ali i mnogim drugim ljudima.

Budući da u svojim nastojanima do sada nismo uspjeli - Vlada je odbila naš Prijedlog izmjena i dopuna zakona o OIB-u, a Obiteljski zakon koji je obećala promijeniti i tako regulirati to pitanje stavila na čekanje - odlučili smo zakonskim putem tj. tužbom RH zatražiti da se ovo pitanje trajno riješi. Tužbu podnosi ADOPTA u ime posvojiteljske zajednice, a kako bi ista bila što uspješnija potreban nam je što veći broj svjedoka koji će potvrditi stvarnu ugrozu prva djece kojima nije promijenjen OIB.

Stoga Vas pozivam da, ako je vaše dijete jedno od 1.100 spomenutih, podržite ADOPTU i uključite se na listu svjedoka u tužbi RH, na način da nam do petka 11.9.2020. dostavite svoje podatke: IME i PREZIME, ADRESA  (ime djeteta se ne traži). Od vas ne tražimo svjedočenje ili bilo kakvo javno istupanje, ali što je veći broj svjedoka to će tužba biti relevantnija, a posljedično tome i uspješnija.

Svjedočenje je dogovoreno s nekoliko roditelja koji će prezentirati najčešće primjere otkrivanja i neadekvatne zaštite OIB-a naše djece. S obzirom na delikatnosti teme, cijeli postupak voditi će se bez prisustva javnosti i medija. Stoga Vas molim da nam se javite i ako imate/znate neki specifičan primjer kršenja prava djeteta i/ili ste se spremni aktivno uključiti u proces dokazivanja kršenja prava djece. Svaki dodatni primjer/svjedok će biti od značaja, i naći ćemo vama prihvatljiv način da svoje iskustvo podijelite sa sudom.

Također, ljubazno Vas molim da ovu informaciju proslijedite posvojiteljima iz vaše okoline koji nisu članovi ADOPTE.

 

Više o problematici vezanoj uz OIB možete pročitati na linkovima niže:

https://teleskop.hr/52846-2 - Kako država kažnjava posvojenu djecu s dvostrukim identitetom: Ispovijesti očajnih roditelja

https://teleskop.hr/https-teleskop-hr-53083-2 - Kako su Plenković i Milanović nemarom i nečinjenjem zagorčali život stotinama posvojene djece

https://teleskop.hr/53564-2 - Plenković i Jandroković se ponašaju kao zločeste maćehe: Zašto ne žele riješiti problem djece s dvostrukim identitetom?

 

Lijepi pozdrav

Andreja Turčin
predsjednica