Vikend posvojenja u Slavonskom Brodu

ADOPTA je 19. i 20.5.2023. provela još jedan Vikend posvojenja, ovoga puta u Slavonskom Brodu.

Održana je edukativna radionica na temu „Priprema djeteta na posvojenje“, na kojoj su sudjelovali socijalni radnici, psiholozi i pravnici Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad Slavonski Brod i CPUZ „Kuća sretnih ciglica“ U fokusu stručne rasprave i zaključaka radionice je bila potreba i značaj detaljnijeg uređivanja procesa i programa pripreme, kao i procesa prilagodbe djeteta , zašto ona ponekad ipak izostaje i kako oni u svojem svakodnevnom radu mogu utjecati da je svako dijete s kojim budu radili pripremljeno na posvojenje i na svoj daljnji život u novoj obitelji.

Na radionici „Kako s djetetom razgovarati o posvojenju“ sudjelovali su potencijalni posvojitelji i posvojitelji. Svakom djetetu važna je njegova povijest, a posvojenoj djeci potrebno ju je dodatno pojasniti i razgovarati o njoj na način koji je prikladan razvojnoj dobi djeteta. Zahvaljujući heterogenosti grupe sudionika, radionica je bila izvrsna prilika za dijeljenje iskustava posvojitelja s onima koji tek očekuju na zasnivanje posvojenja, razjasnili smo brojne nedoumice i pitanja. Posebno korisnim sudionici su ocijenili priliku za povezivanje s drugim posvojiteljima iz svog grada te informacije o uslugama koje pruža ADOPTA.

Provele smo i INFOteku o posvojenju u RH i međudržavnom posvojenju, na kojoj je dodatno pojašnjen cijeli postupak posvojenja i sa sudionicima smo prošle svaki korak u posvojenju – od motivacije za posvojenjem do upisa u Registar potencijalnih posvojitelja.

Sudionici koji su imali potrebu dodatno razgovarati o motivaciji i drugim pitanjima vezanim uz posvojenje imali su priliku uključiti se u individualno savjetovanje u njihovom gradu.

Vikend posvojenja je jedna od aktivnosti programa „Centar posvojenja“, koji se provodi u partnerstvu s područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad Zagreb, Pula, Vukovar, Koprivnica, Split i Slavonski Brod, uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Veliko hvala svim sudionicima u Vikendu posvojenja, PU HZSR Slavonski Brod na izvrsnoj partnerskoj suradnji posebno se zahvaljujemo dipl. pravniku Ivanu Pačiću koji nam je cijelo vrijeme bio na raspolaganju i bio sjajan domaćin! :)