Vježbaonica roditeljskih vještina za tate

Dragi naši,

s veseljem vas pozivamo da se uključite u novu

Vježbaonicu roditeljskih vještina

 

VRV 2

 

Svaki roditelj se susreće s brojnim izazovima i pitanjima kako ispravno postupiti u određenoj situaciji, posebno kada i roditelje i dijete preplave intenzivne emocije.

Kao roditelji i odrasle osobe imamo odgovornost primjereno reagirati, izraziti što želimo i postaviti granice, a istovremeno poštivati djetetova prava. Pri tome je važna uloga, odgojni stil, razina uključenosti i vještine roditelja.

Tradicionalno je postojala podjela roditeljskih uloga majki i očeva, koja je i danas prisutna u velikoj mjeri. Još uvijek je društveno očekivano (u nekim sredinama i poželjno) da su majke nositeljice glavnine roditeljstva, dok očevi ostaju distancirani i slabije prisutni u odgoju djeteta. U takvoj podjeli uloga, bilo od strane društva ili vlastitim odabirom, očevi neminovno ostaju uskraćeni za ravnopravno sudjelovanje u odgoju, a djeca za njegov blagotvoran utjecaj u svom psihosocijalnom razvoju.

Dugo se smatralo da uloga očeva ima važniji utjecaj na sinove nego na kćeri, ali se pokazalo da kvaliteta očinstva podjednako utječe na djecu oba spola. Kćeri koje imaju priliku bolje se identificirati i povezati sa svojim očevima, razvijaju višu razinu samopoštovanja, nezavisnosti, uspješnosti i zadovoljstva životom. Ujedno je veće sudjelovanje oca u brizi o djetetu povezano s manje stereotipnih stavova o rodnim ulogama. Različita istraživanja potvrđuju kako je bliskost između oca i djeteta pozitivno povezana s psihološkom dobrobiti djeteta, i neposrednom i dugoročnom.

Dolaskom djeteta u obitelj posvojenjem, tranzicija u roditeljstvo najčešće je brza i stresna, s djetetom većinom ostaju majke na posvojiteljskom dopustu, dok očevi nemaju toliko prilike za povezivanje s djetetom i snalaženje u svojoj roditeljskoj ulozi.

Upravo zato želimo očevima pružiti podršku za unapređenje njihovih roditeljskih kompetencija te osnaživanja i poticanja njihove aktivne odgojne uloge.

Što tate mogu očekivati u ovom ciklusu Vježbaonice roditeljskih vještina (VRV)?

  • Druženje, učenje i razvoj svojih roditeljskih vještina,
  • Ugodnu i povjerljivu atmosferu,
  • Vodstvo socijalnog radnika s bogatim i dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i roditeljima,
  • Razmjenu iskustava, razgovor o brojnim temama i dilemama,
  • Radionice će se održavati uživo, u prostoru Adopte, Nova cesta 4, prema sljedećem rasporedu:

         (1) 17.11.2022. – 18:00 do 19:30 - Uloga oca

         (2) 24.11.2022. – 18:00 do 19:30 - Roditeljske vještine za očeve

         (3) 01.12.2022. – 18:00 do 19:30 - Odgoj i discipliniranje

         (4) 08.12.2022. – 18:00 do 19:30 - Emocionalna inteligencija za očeve i djecu

         (5) 15.12.2022. – 18:30 do 20:00 - Komunikacija oca i djeteta

  • Ciklus radionica namijenjen je podršci očevima koji su posvojili tijekom zadnje tri godine, isključivo s prebivalištem u Gradu Zagrebu.
  • Sudjelovanje je u potpunosti besplatno, a broj mjesta je ograničen, stoga je prijava obavezna. Prijava uključuje sudjelovanje na svih 5 radionica, jer se sadržaji koji će biti obrađeni na radionicama međusobno nadopunjuju.
  • Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ovdje - najkasnije do 15.11.2022.

Ovaj ciklus Vježbaonice roditeljskih vještina održava se u okviru projekta „Centar posvojenja“, uz financijsku podršku Grada Zagreba

Ako ste spremni za rast i učenje, s veseljem vas očekujemo!

Vaša Adopta